Shakar iste'molini cheklasangiz nima bo‘ladi?

  • 12:09 / 21.05.2019
  • 790

Tibbiyot xodimlari shakarni ko‘p miqdorda iste'mol qilish odamning holatiga salbiy ta'sir qilishi haqida aytishadi. Shifokorlar shakar iste'molini 50 foizga kamaytirib organizm faoliyatidagi ilk o‘zgarishlarni sezish mumkin deb hisoblaydilar.

Foto: Pixabay

Quvvatning ortishi

Qondagi qand miqdorining ko‘pligi nafaqat qandli diabetni keltirib chiqaradi, balki moddalar almashinuvi jarayonining buzilishiga ham olib kelishi ilmiy jihatdan isbotlangan. Bu holatda ishlab chiqarilgan toksinlar organizmni zaharlaydi va siz o‘zingizni kunning yarmida charchagan holda his etasiz.

Tana vaznining normallashuvi

Tarkibida shakar bo‘lgan yuqori kaloriyali taomlar iste'molini kamaytirib, asta-sekin ortiqcha vazndan xalos bo‘lasiz.

Foto: Pixabay

Ichaklar yaxshiroq ishlaydi

Ovqatlarda iste'mol etiladigan shirinliklar ichaklarda hazm bo‘ladi. Shakar uning faoliyatini buzadi, shuning uchun ich kelishi bilan bog‘liq muammolar yuzaga keladi. Kletchatkaga boy mahsulotlarni ko‘proq iste'mol qiling: karam, suli, dukkaklilar. Oshqozoningiz va ichaklar soat kabi ishlashni boshlaydi.

Ishtaha normallashadi

Odam qancha ko‘p shirinlik iste'mol qilsa, yanada ko‘proq ovqat yeyishni istaydi. Miya “huzur” gormonini ishlab chiqaradi va siz navbatdagi konfetni yeyishni istaysiz. Agar uni yeyishni bas qilsangiz, vaqt o‘tishi bilan shirinlik iste'mol qilish istagi kamayadi.

Foto: Pixabay

Mahsulotlar ta'mi o‘zgaradi

Agar choy yoki qahvani shakar bilan ichsangiz, ushbu ichimliklarning haqiqiy ta'mini bilmaysiz. Choy yoki qahvani shakarsiz ichib ko‘ring, ularning mazasi umuman boshqacha ekanini tushunasiz.

Siz shakar iste'molini kamaytirishga harakat qilib ko‘rganmisiz?

Teglar