Angliyaning janubi-g‘arbida joylashgan Ekseter universiteti hamda Xitoyning Gonkong universiteti mutaxassislaridan yig‘ilgan ENSURE ekologlar guruhi bergan bayonotga ko‘ra, o‘ta ko‘p go‘sht iste’mol qilish hamda sigirlar ishlab chiqaradigan zararli chiqindilar tufayli Xitoyda 75 ming o‘lim holati kuzatilgan. Bu haqda Nature Food jurnali xabar bermoqda.
Olimlarning kuzatishi bo‘yicha, 1980–2020-yillar orasida Xitoyda go‘sht ishlab chiqarish hajmi besh barobarga oshgan. Bu yiliga 80 megatonni tashkil etadi, bundan 20 megatonn aholi sonining oshishi bilan bog‘liq, 60 megatonn esa xitoyliklarning oshiqcha go‘shtga bo‘lgan talabi tufayli kelib chiqqani aytilmoqda.
Shu bilan bir qatorda, go‘ngni mahalliy o‘g‘it sifatida ishlatish hamda qayta ishlash oqibatida atmosferaga chiqayotgan ammiak hajmining ikki barobarga ortgani ma’lum qilinmoqda. Ushbu chiqindilarning 63 foizining paydo bo‘lishiga xitoyliklar dasturxoni uchun ko‘p miqdorda go‘sht ishlab chiqarilayotgani ko‘rsatilmoqda.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!