So‘nggi paytlarda qora non sog‘lom non turi sifatida mashhur bo‘ldi. Bu, birinchi navbatda, bug‘doy yoki javdar kabi butun don unidan tayyorlanganligi va boshqa ko‘plab sog‘lom ingredientlardan foydalanganligi sababli bo‘lishi mumkin. Ammo ular boshqa non turlaridan ustunlikka egami? Foyda sizning dietangizga qora nonni kiritish ehtimolini oshiradimi? Keling, bilib olaylik!
1. Yurak xastaligi xavfini kamaytiradi.
Javdar nonda yurak xastaliklari xavfini kamaytiradigan butun don bor. Bir nechta tadqiqotlarga ko‘ra, 28 gramm to‘liq donli porsiya yurak xastaligi xavfini 22% ga kamaytirishi mumkin. Buning sababi, ular xolesterolni kamaytirishga va qon bosimini saqlashga yordam beradi.
2. Ichak harakatini osonlashtiradi.
Qora non tabiiy laksatif sifatida harakat qilib, ichak harakatiga yordam beradi, ichak orqali materiallar oqimini tezlashtiradi. Gemorroy muammosi va ich qotishi bilan og‘rigan odamlar qora nonni sinab ko‘rishlari kerak.
3. Insult xavfini kamaytirishi mumkin.
Qora nonda mavjud bo‘lgan to‘liq donalar insult xavfini kamaytirishi mumkin. Buning sababi shundaki, ular tarkibida antioksidantlar, K vitamini va tola kabi birikmalar mavjud. Tadqiqotlarning tahlili shuni ko‘rsatganki, javdar non iste’mol qiladigan odamlarda insult xavfi eng kam iste’mol qiladiganlarga qaraganda 14 foizga kam bo‘lgan.
4. Sizning dietangizga ko‘plab vitaminlar va minerallar qo‘shadi.
Qora non odamlarga ko‘plab vitaminlar va minerallarni “taklif qiladi”. Jumladan, qora non B, E va K vitaminining kuchli manbaidir. Uni ratsioningizga qo‘shsangiz, kun bo‘yi energiya va quvvat olasiz.
5. Semirib ketish xavfini kamaytiradi.
Tolaga boy taomlarni iste’mol qilish sizni tezda to‘ydirish orqali ortiqcha ovqatlanishning oldini oladi. Qora non tolaga boy oziq-ovqat mahsulotidir. Shuning uchun ko‘plab mutaxassislar uni vazn yo‘qotish uchun tavsiya qiladilar.
6. Gipertenziyani kamaytirishi mumkin.
Ko‘pchilik 1-2 bo‘lak qora nonni iste’mol qilish stressdan xalos bo‘lishga yordam beradi, deb hisoblashadi. Buning sababi, butun donli oziq-ovqat mahsulotlari miyada baxtli gormonlarni chiqaradi. Bundan tashqari, u sizga yaxshi uxlash imkonini beradi va gipertenziyani kamaytiradi.
7. Sog‘lom hazm qilishni qo‘llab-quvvatlaydi.
To‘liq don tarkibida mavjud bo‘lgan tolalar sog‘lom hazm qilishni turli yo‘llar bilan qo‘llab-quvvatlashini bilarmidingiz? To‘liq don tarkibidagi ba’zi tolalar probiotiklar sifatida ishlaydi. Shunday qilib, ular ovqat hazm qilish tizimi uchun muhim bo‘lgan foydali ichak bakteriyalarini oziqlantirishga yordam beradi.
8. Surunkali yallig‘lanishni kamaytirishi mumkin.
Ko‘pgina surunkali kasalliklarning asosiy sababi yallig‘lanishdir. O‘tmishdagi ba’zi dalillar qora nonda mavjud bo‘lgan to‘liq donalar yallig‘lanishni kamaytirishga yordam berishi mumkinligini ko‘rsatadi.
100 gramm javdar nonda quyidagi ozuqa moddalari mavjud: 12 gramm protein, 43 gramm uglevodlar, 3,5 gramm yog‘, 0,7 gramm to‘yingan yog‘lar, 1,6 gramm ko‘p to‘yinmagan yog‘lar, 4,3 gramm shakar. Shuningdek, u E, K va B vitamini, riboflavin, tiamin, niatsin, foliy kislotasi, uglevodlar, magniy va tolaga boy.
9. Qandli diabet uchun...
Ko‘p miqdorda uglevodlarni o‘z ichiga olgan ovqatlar odamlarning qon shakar darajasini oshirishi mumkin. Qandli diabet bilan og‘rigan shaxs sifatida qaysi nonni sotib olishni hal qilishda siz ozuqaviy ma’lumotlarni diqqat bilan o‘qib chiqishingiz kerak. Amerika Diabet Assotsiatsiyasiga ko‘ra, diabetga chalinganlar oq non o‘rniga to‘liq donli non yoki javdar nonni tanlashlari kerak. Buning sababi shundaki, butun donli mahsulotlar past glisemik indeksga ega, bu ularni qondagi glyukoza darajasini boshqarish uchun yaxshi xizmat qiladi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!