Kanadadagi Kvebek universiteti olimi Roberto Silvestro odamlar nima uchun achchiq ovqatni yaxshi ko'rishini tushuntirdi.
Ekofiziologning aytishicha sayyoramizning har to‘rtinchi aholisi har kuni qalampir iste’mol qiladi. Ovqatni ongli ravishda qalampirlash faqat odamlarga xosdir. Odamlarda kapsaitsin og‘izdagi TRPV1 retseptorlarini rag‘batlantiradi. Ular ovqatning achchiq ekanligi haqida signal beradi. U og‘izda issiqlik sifatida qabul qilinadi, garchi aslida achchiq ovqat haroratni ko‘tarmaydi.
Olimning fikricha, odamlarning achchiq ovqatga intilishini sabablaridan biri, o‘zini dezinfeksiya qilish istagi bo‘lib, kapsaitsin antibakterial xususiyatga ega. Bundan tashqari, qalampir shamollash va yuqori qon bosimi uchun foydali bo‘lishi mumkin.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!