Havo isishi bilan yozgi mevalar peshtaxtalarda o'z o'rnini egallaydi. Mevalardan olingan vitaminlar sog'lom ovqatlanishda katta ahamiyatga ega. Oziqlanish rejasiga yozda suvga bo'lgan ehtiyojni qondirishga yordam beradigan mevalarni ham kiritish salomatlik uchun juda foydali. Meva navlari ko'p bo'lgan yoz mavsumida ularning iste'molini oshirish orqali tanangizni optimallashtirishingiz mumkin.
Vitamin va minerallar manbai bo'lgan mevalarni har kuni yetarli miqdorda iste'mol qilishga e'tibor berish kerak. Sog'lom odamlar uchun kuniga 2-3 dona meva iste'mol qilish kifoya. Mevalar yozda immunitetni himoya qilish va mustahkamlashga, shuningdek, qish oylarini sog'lom boshlashga yordam beradi. Bu yerda muhim jihat shundaki, uni mevalardagi shakar miqdorini hisobga olgan holda iste'mol qilish va kundalik iste'mol miqdoridan oshmasligiga e'tibor berish kerak. Yoz mavsumida tabiiy mahsulot iste'mol qilishni xohlovchilar uchun tayyorlagan yozgi mevalar ro'yxati bilan ushbu maqola davomida tanishishingiz mumkin.
Yozda meva va sabzavotlardan hamma sevadigan qulupnay, tarvuz, qovun, gilos, olxo‘ri, nok, o‘rik, anjir, shaftoli va malina kabilarining foydalari sanoqsiz. Agar yozgi mevalar hamda ularning foydalari haqidagi ma'lumotlarga qiziqsangiz bu maqola aynan siz uchun.
Tarvuz
Yozda eng ko'p iste'mol qilinadigan poliz ekinlaridan biri bo'lgan tarvuz ko'p miqdorda suvni o'z ichiga olganligi sababli afzal ko'riladi. Yoz mavsumining ekini bo'lgan tarvuz tarkibida antioksidant A va C vitaminlari mavjud. Qandli diabet va vazn muammosi bo'lgan odamlar uchun ehtiyotkorlik bilan iste'mol qilish foydalidir.
Qovun
Tarvuz kabi qovunni sevuvchilar soni ham anchagina. Qovun tarkibidagi A va C vitaminlari immunitetni oshirishga yordam beradi. Qovun ko'z, yurak va teri salomatligi uchun foydali bo'lgan yoz sabzavotlaridan biridir.
Yashil olxo'ri
Yashil olxo'ri bahor kelishi bilan peshtaxtalarning to'rini egallaydi. Tarkibida A va C vitaminlari bo‘lgan yashil olxo‘ri kaliyga ham boy. Ko'p tolaga ega yashil olxo'ri xolesterin muvozanatini saqlashga va ovqat hazm qilish tizimini tartibga solishga yordam beradi.
Qulupnay
Yozgi mevalarda rangi va hidi bilan jozibali bo'lgan qulupnay to'liq foliy kislotasi manbai hisoblanadi. Selen A va C vitaminlari bilan tananing saraton va yuqumli kasalliklarga qarshi immunitetini ko'taradi. Qulupnay tarkibida fosfor, marganets va kaliy kabi minerallar ham mavjud.
Gilos
Antioksidantlar, kaliy, A va C vitaminlariga boy bo'lgan gilos tarkibidagi temir bilan birgalikda qon hosil bo'lishini kafolatlaydi. Yuqori tolali gilos ovqat hazm qilish tizimi uchun ham foydali.
Shaftoli
Tarkibida kaliy ko‘p bo‘lgan shaftoli tanadagi shishlarni ketkazishga va qon bosimini pasaytirishga yordam beradi. Yuqori tolali tarkib bilan ovqat hazm qilish tizimiga hissa qo'shadi. Bu A va C vitaminlari bilan tananing saratonga qarshi immunitetini mustahkamlashga yordam beradi.
Uzum
C vitamini va kaliy miqdori yuqori bo'lgan uzum ovqat hazm qilish tizimini tartibga solishga yordam beradi. Immunitet tizimini mustahkamlab, yurak-qon tomir sog'lig'ini yaxshilaydigan uzum organizmni yuqumli kasalliklardan himoya qiladi.
O'rik
O'rikning nafaqat mevasi, balki sharbatlari ham yozning jazirama issiq kunlarida salqinlanish uchun ham juda zarur. Qandli diabetga chalingan bemorlar shifokor bilan maslahatlashib, so’ng esa uni iste’mol qilishi kerak.
Pankreatit kasalligida ushbu mevani 2 tadan ortiq iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Bundan tashqari o’rik allergiyani ham keltirib chaqirishi mumkin, shu sababli, ayniqsa yosh onalar uni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishlari kerak.
Yozning mazali mevalarini muntazam va yetarli miqdorda iste’mol qilish orqali immunitetingizni yanada mustahkamlashingiz mumkin.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!