$
12900.00 UZS
-20.16
157.32 UZS
-1.29
14595.06 UZS
-86.12
33° Kechasi 18°

Kun tarixi: 205 yil oldin ilk pishloq fabrikasi ishga tushdi. Pishloqni afrikaliklar kashf etganmi?

12:24 / 03.02.2020

Pishloq – bu qadimiy oziq-ovqat mahsulotidir, shuning uchun hech kim uni qachon va kim tomonidan ixtiro qilingan degan savolga hech kim ishonch bilan bitta javob ayta olmaydi. Biroq, ba’zi bir ma’lumotlarga ko‘ra pishloq birinchi marta Afrikada paydo bo‘lgan. Bir yo‘lovchi meshga sut solib yo‘lga chiqadi. Sahrodagi uzun yo‘l tugab yo‘lovchi o‘z manziliga yetib kelganida meshidagi sut qattiq, sarg‘ish moddaga aylanib qolganini ko‘radi. Yo‘lovchi uni yeb ko‘rganida ajoyib ta’mdan hayratda qoladi va ajoyib ixtirosi haqida do‘stlariga so‘zlab berib, ularga ham pishloq ulashadi. 

Lekin pishloq paydo bo‘lishi borasida yana bir taxmin bor. Olimlarning fikriga ko‘ra, qadimda odamlar tez aynib qoladigan mahsulotlarni uzoq vaqt saqlash yo‘lini izlashgan. Shunda ular tvorogga aylangan sut maxsuloti bir necha hafta o‘tgach qattiqlashib, pishloqqa aylanib qolishini bilib qolishgan. Mana shundan beri turli xil ta’mdagi pishloqlar tayyorlanmoqda.
Pishloqning qachon paydo bo‘lgani aniq bo‘lmasa-da, lekin birinchi pishloq fabrikasi ishga tushirilgan sana aniq: 1815-yilning 3-fevral kuni Shveysariyada 1-qattiq pishloq ishlab chiqaruvchi fabrika ochilgan. 
Ana shundan keyin butun dunyo bo‘ylab pishloq ishlab chiqaruvchi fabrikalar ishga tusha boshlagan.

Lekin mazali pishloq iste’mol qilish uchun, albatta, fabrikada ishlab chiqarilganidan olishingiz shart emas. Chunki uni uyda o‘z qo‘lingiz bilan ham tayyorlashingiz mumkin. 

Buning uchun sizga quyidagi mahsulotlar kerak bo‘ladi:
•  Sut — 1 litr (2,5 — 6 % yog‘li);
•  Tvorog — 1 kg;
•  Saryog‘ — 100g;
•  Tuxum — 1 ta;
•  Iste’mol sodasi — 1 choy qoshiq;
•  Tuz — 1 choy qoshiq (to‘ldirmasdan).

Tayyorlanishi:
1.  Sut qaynashgacha olib boriladi. So‘ng unga tvorog qo‘shiladi va yana 3 daqiqa qaynatiladi.

2.  Hosil bo‘lgan massa doka matoga solinib, zardob chiqarib tashlanadi. Agar zardob tomchilamay qo‘ysa, uni majburlab siqish kerak emas, shu holatning o‘zi yetarli bo‘ladi.
3.  Sariyog‘ alohida idishda eritib olinadi, so‘ng unga iste’mol sodasi va tuz qo‘shiladi.
4.  Erigan sariyog‘ga siqib olingan tvorog qo‘shiladi va 5 daqiqa davomida past olovda qaynayotgan holida tinmay aralashtirib turiladi.
5.  Shu jarayon davomida tuxumni alohida idishda ko‘pirtirib olib, qaynayotgan massaga qo‘shiladi. Massa bir xil tusga kirgach olovdan olinib biroz sovutiladi.
6.  Undan keyin esa hosil bo‘lgan massa boshqa idishga solinib, 3-4 soatga sovutgichga qo‘yiladi. Pishloq tayyor!

Shu o‘rinda pishloqning foyda va zararlari haqida ham ma’lumot berishni lozim deb topdik:

Pishloqning foydali xususiyatlari
Dunyo bo‘yicha pishloq navlari juda ham ko‘p. 

Ularning har biri o‘zgacha foydali xususiyatlarga ega. Ammo pishloqning ba’zi foydali xususiyatlari barcha pishloq turlarida mavjud.
•  Pishloqda mol va baliq go‘shtidan ko‘proq oqsil bor; 
•  pishloqda organizmimiz uchun foydali bo‘lgan aminokislotalar bor: bular, triptofan, lizin, metionin. Ular kayfiyatni yaxshilab, stresslarga qarshi kurashadi, xolesterinni kamaytirib, jigar faoliyatiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Bunday bebaho aminokislotalarni organizm faqatgina yeguliklar orqali qabul qila oladi;
•  pishloq quvvat zaxirasini to‘ldirishi sabab ham, uni jismoniy mehnat bilan shug‘ullanuvchi insonlarga, homilador ayollarga va bolalarga iste’mol qilish tavsiya qilinadi;
•  bir kunda iste’mol qilinadigan 100 gramm pishloq organizm uchun kerak bo‘lgan barcha zarur minerallar va vitaminlar bilan ta’minlaydi.

Pishloqning zararli tomonlari
Pishloq juda yog‘li va yuqori kaloriyali mahsulot bo‘lganligi sabab ham, parhez tutuvchilar ko‘pincha uni iste’mol qilishmaydi. Ammo uni to‘liq inkor etish ham yaramaydi: pishloqdagi kalsiy va oqsillar yog‘lar hisobiga organizmga so‘riladi. Bunda yog‘lilik darajasi kam foizli pishloqlardan tanlash ham mumkin.
Quyidagi holatlarda pishloqni me’yorida iste’mol qilish yoki uni umuman cheklash lozim:
•  agarda siz oshqozon gastriti va yarasidan aziyat cheksangiz, unda sho‘r va achchiq ta’mli pishloqlarni iste’mol qilishdan o‘zingizni tiying;
•  bunday pishloqlar shuningdek qon bosimi oshgan insonlarga ham tavsiya qilinmyadi;
•  sariq rangli ziravorlar solingan pishloqlardan buyrak kasalliklaridan aziyat chekuvchilarga iste’mol qilish tavsiya etlmaydi;
•  yurak yetishmovchiligi yoki o‘t pufagida toshlar mavjud bemorlarga pishloq umuman tavsiya qilinmaydi;
•  bosh og‘rig‘i yoki migrenda vaqtincha pishloqni cheklash kerak: triptofan aminokislotasi kasallikni xuruj qildirishi mumkin.

Pishloqni haddan ziyod ko‘p iste’mol qilish yaramaydi. Sog‘lom odamga bir kunda 70-100 gramm pishloq me’yor hisoblanadi.


Bu ham qiziq

Bugun Sergeli tumanining ayrim hududlariga gaz yetkazib berish vaqtincha to‘xtatiladi

Bugun Sergeli tumanining ayrim hududlariga gaz yetkazib berish vaqtincha to‘xtatiladi

“Ta’mirlash ishlari tugatilgandan so‘ng, tabiiy gaz ta’minoti qayta tiklanadi”, – deb xabar bermoqda “Hududgaz poytaxt” GTF.
08:49 / 03.05.2025
O‘zbekiston fuqarolarining Rossiya armiyasi safida urushda qatnashgani yuzasidan tekshiruv boshlandi

O‘zbekiston fuqarolarining Rossiya armiyasi safida urushda qatnashgani yuzasidan tekshiruv boshlandi

Bu haqda O‘zbekiston Tashqi ishlar vazirligi matbuot kotibi Ahror Burxonovning ma’lum qilgan.
17:50 / 02.05.2025
Metandan so‘ng propan ham 21 foizga oshdi

Metandan so‘ng propan ham 21 foizga oshdi

Metanning keskin ko‘tarilishi fonida sakkiz kun ichida propan narxi 1130 so‘mdan ortiqqa yoki 21,4 foizga oshgan.
19:07 / 03.05.2025
Apple xakerlarning global hujumidan ogohlantirmoqda

Apple xakerlarning global hujumidan ogohlantirmoqda

Unian nashrining ma’lum qilishicha, josuslik dasturi allaqachon 100 dan ortiq mamlakatda aniqlangan.
11:03 / 03.05.2025
O‘zbekiston TIV Rossiyadagi mehnat muhojirlarining huquqlari yuzasidan xavotir bildirdi

O‘zbekiston TIV Rossiyadagi mehnat muhojirlarining huquqlari yuzasidan xavotir bildirdi

2025-yilning 2-may kuni O‘zbekiston Respublikasi tashqi ishlar vaziri o‘rinbosari B.Usmonov Rossiyaning O‘zbekistondagi elch…
16:07 / 03.05.2025
Rayan Garsiya faoliyatidagi ikkinchi mag‘lubiyatini qabul qildi

Rayan Garsiya faoliyatidagi ikkinchi mag‘lubiyatini qabul qildi

Nyu-Yorkdagi “Times Square” arenasida professional boks oqshomi bo‘lib o‘tdi.
12:28 / 03.05.2025
Turkiya Netanyaxuning Ozarbayjonga tashrifi chog‘ida uning samolyotiga havo hududini ochmaydi

Turkiya Netanyaxuning Ozarbayjonga tashrifi chog‘ida uning samolyotiga havo hududini ochmaydi

Qaror Suriyadagi vaziyatning keskinlashuvi fonida qabul qilingan bo‘lishi mumkin.
08:30 / 04.05.2025
AQShdan deportatsiya qilingan O‘zbekiston fuqarolari vatanga qaytarildi

AQShdan deportatsiya qilingan O‘zbekiston fuqarolari vatanga qaytarildi

“Vatanga qaytarilgan aksariyat fuqarolar AQSh chegarasini noqonuniy yo‘l bilan kesib o‘tishga uringani sababli uzoq vaqt dav…
10:22 / 04.05.2025
Samarqandda yigit qiz bola sinfdoshidan tiz cho‘kib kechirim so‘radi

Samarqandda yigit qiz bola sinfdoshidan tiz cho‘kib kechirim so‘radi

Samarqand viloyati Paxtachi tumani 21-maktab o‘quvchilari aks etgan video ijtimoiy tarmoqlarda keng muhokamalarga sabab bo‘l…
21:27 / 03.05.2025
Yashnobod tumanida BYD piyodani urib yubordi

Yashnobod tumanida BYD piyodani urib yubordi

Mazkur holat yuzasidan Toshkent shahar IIBB YHXB tomonidan tergovga qadar surishtiruv ishlari olib borilmoqda.
18:33 / 02.05.2025

O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!

O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!