Organizmga tushadigan temir ikki toifaga: gemli — hayvon manbalaridan olingan va nogem — o‘simliklardan olinadigan temirga bo‘linadi. Gemli turlari juda yaxshi hazm bo‘ladi va bunday sifatli mahsulotning ratsionida yetishmasligi, masalan vegetarianlarda, TTA rivojlanishiga olib keladi.
Temir tanqisligini bartaraf etish uchun tavsiya etilgan mahsulotlarga quyidagilar kiradi:
· Gemli guruh (temir miqdori kamayib borish tartibida): mol jigari, mol tili, quyon go‘shti, kurka go‘shti, g‘oz go‘shti, mol go‘shti, baliqning bir necha navlari;
· Nogem guruh: quritilgan qo‘ziqorin, yangi no‘xat, grechka, suli yormasi, yangi qo‘ziqorin, o‘rik, nok, olma, olxo‘ri, gilos, lavlagi va boshqalar.
Sabzavot, meva, poliz mahsulotlari o‘rganilganda ularning tarkibida yuqori temir mavjudligiga qaramay, temirnong o‘zlashtirilishi umumiy miqdordan jami 1-3%ni tashkil etadi, bu hayvon kelib chiqishli mahsulotlari bilan solishtirganda arzimas bo‘ladi. Masalan, mol go‘shti iste’mol qilinganda inson organizmi zarur temir elementini umumiy miqdordan 12 foizigacha o‘zlashtirishi mumkin.
Temir tanqisligi anemiyasini parhez bilan tuzatishda temir o‘zlashtirishiga ta’siri tufayli vitamin C va oqsilga boy (go‘sht) ovqat oziq-ovqatlarni ko‘proq iste’mol qilib, tuxum, osh tuzi, kofeinli ichimliklar va kalsiyga boy oziq-ovqatlarni kamaytirish lozim bo‘ladi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!