Choy – dunyoning ko‘plab mamlakatlarida sevib ichiladigan ichimlik. Yapon, rus va hatto misrliklar bu ajoyib ichimlikni tayyorlash uchun choy barglaridan foydalanadilar. U turli mamlakatda turlicha usulda tayyorlanadi va shu tufayli ham uning tashqi ko‘rinishi va ta’mi har xil bo‘ladi.
1. Yaponiya
Mattya (matcha) – yaponlarning yashil choyi. Ushbu choy an’anaviy ravishda yapon klassik choy marosimida tayyorlanadi. Bugungi kunda matcha Yaponiyaning turli xil pishiriq, yashil choyli muzqaymoq va nonlarini tayyorlashda ham foydalaniladi.
2. Hindiston
Masala choyi (ziravorli choy) – u Hindiston ziravorlari va giyohlari aralashmasidan tayyorlanadi.
Masala choyini tayyorlashning qat’iy belgilangan usuli yo‘q. Ko‘pgina hind oilalarining o‘z retseptlari mavjud. Bu choyga shirinlik, sut va ziravorlar qo‘shib tayyorlansa, yanada mazali bo‘ladi.
3. Buyuk Britaniya
Angliyada peshindan keyin choy ichish odati mavjud bo‘lib, u 1840-yilda paydo bo‘lgan. Odatda choy soat 14:00dan 17:00gacha tayyorlab ichiladi. An’anaga ko‘ra, choy qaynatiladi va unga sut bilan shakar qo‘shiladi. Hozirgi vaqtda choy rasmiy ravishda tushdan keyin mehmonxonalarda yoki choy do‘konlarida damlanadi qiladi. Ko‘plab britaniyaliklar kundalik hayotda oddiy choyni iste’mol qilishni xush ko‘radilar.
4. Turkiya
Turk choyi odatda maxsus choynaklarda qaynatiladi. Katta pastki choynakka oddiy suv qaynatiladi. Keyin qaynoq suvning bir qismi yuqori choynakdagi bir necha osh qoshiq choy barglarini damlash uchun ishlatiladi. Qolgan suv choyni ta’bga ko‘ra suyultirish uchun ishlatiladi: achchiq yoki oddiy. Tayyor bo‘lgan choyga shakar solib, stakanlarda tortiq qilinadi.
5. Tibet
Tibetning choyi “chasuyma” deb ataladi. U xitoy pueridan tayyorlanadi va tibetliklarning kundalik ratsionida muhim o‘rin tutadi. Choyga sut, tuz va to‘ng‘iz yog‘i qo‘shiladi.
6. Marokash
Marokash choyining tarkibida yalpizning bo‘lishi uning asosiy xususiyatlaridan biridir.
7. Gonkong
Gonkong an’anaviy choyi qora choy va sutdan (odatda quyultirilgan) tayyorlanadi. U sovuq holda ichiladi.
8. Tayvan
Bubble Tea marvarid sutli choyi butun dunyoga mashhur bo‘lib, uning paydo bo‘lishi ham Tayvan bilan bog‘liq. Bu choy issiq yoki sovuq holda, shakar bilan qo‘shib iste’mol qilinadi.
9. AQSh
Shirin muzli choy amerikaliklarning hayotiy qonidir. Odatda yuqori darajada qaynatilgan Lipton choyi shakar, limon yoki mayinlik uchun bir chimdim soda qo‘shib tayyorlanadi.
10. Rossiya
Qadim zamonlardan beri Rossiya aholisi choyni samovarda qaynatadi. Ammo bugungi kunda zamonaviy odamlar choyni elektr choynakda qaynatib ichishni afzal biladi. Ruslar qora choyni sevib iste’mol qiladilar.
11. Pokiston
Pokistonliklar hindlar kabi qora choy, sut va ziravorlar yordamida tayyorlangan masala choyini iste’mol qiladilar.
12. Tayland
Taylandda qora choy ichiladi. U quyultirilgan sut va muzdan tayyorlanadi.
13. Xitoy
Xitoyliklar choyni juda yaxshi ko‘rishadi. Ushbu fotosuratda g‘isht yoki koptok shaklida o‘ralgan, stakanga solingan va ustidan issiq suv quyilgan sariq choy tasvirlangan.
14. Misr
Odatda misrliklar kun davomida quritilmagan qora choy ichadilar.
15. Mo‘g‘uliston
Suutei tsai – bu an’anaviy mo‘g‘ul choyi bo‘lib, u sut va tuz qo‘shib tayyorlanib, sayoz idishlarda ichiladi.
16. Keniya
Keniyaliklar oddiy qora choy ichishni afzal ko‘rishadi.
17. Argentina
Argentinaliklar turmush o‘rtoqlari tayyorlagan choyni qadrlashadi. Ushbu yuqori kofeinli yashil choy tutuni o‘zidan xushbo‘y hid taratadi. Uni issiq yoki sovuq holda taqdim qilish mumkin.
18. Janubiy Afrika
Roybush – Janubiy Afrikaning yorqin qizil rangli choyi. Odatda sutsiz yoki shakarsiz taqdim etiladi. U tabiiy shirin va mayin ta’mga ega.
19. Malayziya
Teh tarik – an’anaviy Malayziya choyi. Uning tarkibi qora choy, shakar va sutdan iborat.
20. Quvayt
Quvayt choyi – kardamon va za’farondan tayyorlanadi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!