Yoz mavsumida eng ko‘p iste’mol qilinuvchi maxsulot bu tarvuz hisoblanadi. U past kaloriyali ekani va tez hazm bo‘lishi bilan ajralib turadi.
Ushbu yirik rezavorning pishganligi va suvliligini tekshirishning eng ishonchli usuli – uni chaqmoqlash. Biroq, oldindan kesilgan tarvuzni sotib olish muayyan xavf-xatarlarga to‘la. Meva toza pichoq bilan kesilgan va unga bakteriyalar tushmaganiga ishonch hosil qilish mumkin emas. Shuning uchun, tarvuzni kesmasdan sotib olish tavsiya etiladi.
1. Uning rangiga e’tibor bering
Bu yerda eng muhimi, siz tanlagan tarvuzning yangi ekanligini va eskirmaganini aniqlashdir.
Supermarketga yoki bozorga kelganingizda, birinchi navbatda tarvuzning ko‘rinishi haqida qaror qabul qilishingiz kerak. Bu tashqi zararsiz bo‘lishi shart – zarba izlari. Agar unda teshiklar yoki zarba izlari bo‘lsa, unda bu joydan tarvuz, albatta, chiriy boshlaydi va uning sifati past buziladi.
Tashqi qobiqning rangi va chiziqlari xilma-xil bo‘lishi kerak. Ba’zi turlar umuman naqshga ega bo‘lmasligi mumkin, ammo butunlay sariq bo‘lgan navlar ham mavjud.
Meva po‘stlog‘ining rangi uning ta’miga ta’sir qilmaydi. Bu ko‘proq o‘sish sharoitlariga, haroratga, sug‘orishga, yog‘ingarchilikka bog‘liq. Shuning uchun issiq hududlarda o‘sgan tarvuzlar boshqa hududlarda yetishtirilgandan ko‘ra shirinroq bo‘ladi. U yerdagi iqlim sharoiti mevalarning pishishi uchun juda mos keladi.
2. Tarvuzni chertib ko‘ring
Gʻarq pishgan tarvuz urilganda o‘ziga xos jaranglaydi, mahkam siqilsa, chirqillagan ovoz chiqaradi. Agar tarvuz kuchli tovush chiqarsa, u pishmagan. Agar tovushni o‘ziga singdirsa, unda haddan tashqari pishgan. Agar tovush ortga qaytsa me’yorida pishgan bo‘ladi.
3. Tarvuz bandiga qarang
Tarvuz bandi yashil rangda bo‘lsa, demak u hali yangi va o‘zilganiga ko‘p vaqt bo‘lmagan. Tarvuz uzilganidan so‘ng, 5-7 kun ichida band quriydi. Shuning uchun, do‘konlarda ko‘pincha quruq holdagi bandga ega tarvuzlarni uchratasiz. Ammo yashil ranglisiga ko‘zingiz tushsa, ikkilanmasdan uni sotib oling. Bu uning yaqinda uzilganligining kafolati, yangi va a’lo sifatli.
4. Og‘irlik va hajmga e’tibor qiling
Tarvuzning ko‘rinishi va uning haqiqiy og‘irligi o‘rtasida qiziqarli bog‘liqlik mavjud.
Pishgan tarvuzning to‘g‘ri hajmini faqat uning xilma-xilligini aniq bilish orqali aniqlash mumkin. O‘rtacha mevasi 5 kg og‘irlikda bo‘lishi mumkin bo‘lgan navlar bor va har biri 20 kgli gigantlar ham mavjud. Aytgancha, tarixdagi eng katta tarvuz 159 kg og‘irlikda bo‘lib, Ginnesning rekordlar kitobiga kiritilgan. Shuning uchun, taqdim etilgan mevalardan o‘rtacha yoki hajmi kattarog‘ini tanlash yaxshiroq.
Tarvuz ko‘p miqdorda issiqlik va yorug‘likka muhtoj bo‘lgan o‘simlik. Shuning uchun asosan iyul va avgust oylarida bozorlarda ochiq maydonda yetishtirilgan navlar nisbatan ko‘proq bo‘ladi. Sentyabr oyining o‘rtalariga qadar siz tabiiy ravishda pishgan suvli tarvuzlardan bahramand bo‘lishingiz mumkin. Yoz mavsumidan tashqari ( tarvuz kech kuz, qish va bahorda issiqxonalarda yetishtiriladi) davrdagi tarvuzlar unchalik shirin bo‘lmasligi mumkin.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!