O‘ta sho‘r mahsulotlar: pishloq, pepperoni pitsa, chips. Tuz tanadagi suvni ushlab qoladi, natijada hujayralar qisqarib ketadi va suvsizlanish yuzaga keladi. Bu qarishni tezlashtiradi.
Shakar va shirinliklar: ortiqchasi terining elastikligiga salbiy ta’sir qilib, erta ajin tushishiga sabab bo‘ladi.
Trans yog‘lar: ularning asosiy manbalari fast-fud va margarin. Bular qon tomirlarini toraytiradi va tomir bo‘ylab oqimini buzadi. Oqibatda yurak qon-tomir kasalliklarining rivojlanish xavfi oshadi.
Qovurilgan kartoshka. U organizmda tezda parchalanadi va shakarga aylanadi. Yuqori haroratda yog‘da qovurilgan mahsulotlar erkin radikallarni chiqaradi. Bunda teri hujayralari shikastlanib ketadi.
Shuningdek, bu ro‘yxatga ustki qobig‘i och jigarrang bo‘lguncha qovurilgan yoki pechda pishirilgan barcha taomlarni qo‘shish mumkin. Bu ishtahaochar rang, yuqorida aytganimiz, glikatsiya jarayoniga bevosita bog‘liq, hattoki bu taomga shakar qo‘shilmagan bo‘lsa ham.
Odatda uzoq va sog‘lom umr ko‘rishni targ‘ib qiluvchi mutaxassislar tez qovurilgan yoki bug‘da pishirilgan taomlarni iste’mol qilishni tavsiya qilishadi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!