Balansli nonushta qilish yaxshiroq umumiy ovqatlanish bilan bog‘liq bo‘lib, tanangizni ruhiy va jismoniy qiyinchiliklarni yengish uchun zarur bo‘lgan oziq moddalar bilan ta’minlashga yordam beradi. Biroq kunni boshlash uchun qaysi ovqatlar yaxshi va qaysi biri yo‘qligini hisobga olishingiz kerak.
Qayta ishlangan go‘sht
Ko‘pchilik nonushtaga bekon, sosiska va kolbasa qo‘shishni afzal ko‘radi. Ular yolg‘iz yoki sendvich va boshqa idishlarning bir qismi sifatida iste’mol qilinadi. Biroq tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, qayta ishlangan go‘shtlar to‘yingan yog‘lar, xolesterin va natriyga boy bo‘lgani uchun ertalabki ovqatni to‘ldirishning nosog‘lom usuli bo‘lishi mumkin. Ko‘p miqdorda qizil va qayta ishlangan go‘shtni iste’mol qilish 2-toifa diabet, yurak xastaligi va ba’zi saraton turlari xavfini oshirishi mumkin.
Bulochkalar
Kruasaanlar, ekler, donutlar va bulochkalar nonushta uchun eng nosog‘lom variantlardandir. Ular odatda tozalangan undan tayyorlanadi, shakar va nosog‘lom yog‘lar qo‘shiladi, bu esa bunday taomni mazali qiladi, lekin yuqori kaloriyali va juda shirin. Uning ozuqaviy qiymati past.
Jo‘xori uni
An’anaviy jo‘xori uni tolaga va o‘simlikka asoslangan oqsilga to‘la. Ushbu oziq moddalar sog‘lom ichak mikrobiomini qo‘llab-quvvatlaydi va xolesterin darajasini pasaytiradi, bu sizni uzoqroq to‘liq his qilishingizga yordam beradi. Afsuski, xushbo‘y lahzali jo‘xori uni sog‘liq uchun bir xil foyda keltirmaydi. Uning tarkibida juda ko‘p shakar va sun’iy qo‘shimchalar mavjud bo‘lib, ular iste’mol qilinganidan keyin qon shakarining keskin ko‘tarilishiga olib kelishi mumkin.
Qovurilgan kartoshka
Idishda juda ko‘p nosog‘lom yog‘lar, kaloriya va natriy mavjud. Kartoshka kaliy va boshqa oziq moddalarning tabiiy manbaidir, ammo uni yog‘da qovurish uning ozuqaviy qiymatini kamaytirishi mumkin.
Quymoqlar
Qayta qilingan un bilan tayyorlangan va sariyog‘ va shirin siroplar bilan pishirilgan nosog‘lom nonushta tanlovi bo‘lishi mumkin. Agar quymoq sizning sevimli ertalabki taomingiz bo‘lsa, ularni bug‘doy bilan tayyorlashni o‘ylab ko‘ring. To‘liq bug‘doy uni oq unga qaraganda biroz ko‘proq tolani o‘z ichiga oladi, bu ichak sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydi va ovqatlar orasida uzoqroq vaqt davomida to‘yinganlikni his qilishga yordam beradi.
Shirin qahva
Qahva xushbo‘y moddalari ko‘pincha qo‘shimcha shakarni o‘z ichiga oladi, bu esa qondagi glyukoza darajasining oshishiga olib kelishi mumkin. Bundan tashqari, qo‘shimchalar bilan krem juda ko‘p nosog‘lom yog‘larni o‘z ichiga olishi mumkin.
Oq tost va sendvichlar
Oq tostda protein va sog‘lom yog‘lar kam, shuning uchun uni iste’mol qilgandan keyin tez orada ochlikni his qilasiz. Nonushta sendvichlarida ko‘pincha to‘yingan yog‘lar, tozalangan shakar va tuz mavjud. Ular, shuningdek, ko‘pincha qayta ishlangan go‘sht va turli xil yuqori uglevodli qo‘shimchalarni o‘z ichiga oladi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!