Oziq-ovqatdan zaharlanishining dastlabki belgilarida bemor oshqozonini boʻshatish uchun uni yuvish kerak. Yuvish uchun qogʻoz filtr yoki toʻrt qatlamli dokadan oʻtkazilgan kaliy permanganatning (margansovka) kuchsiz (och pushti) eritmasi ishlatilishi mumkin.
Bundan tashqari, isteʼmol sodasi eritmasi (1 litr qaynatilgan suv uchun 1 choyqoshiq) yoki osh tuzi (5 litr suv uchun 2 oshqoshiq) ham toʻgʻri keladi.
Yuvish uchun eritma oldindan 8-10 litr miqdorda tayyorlanishi kerak. U organizmning gipotermiyasiga olib kelmasligi, shuningdek ichak peristaltikasini sekinlashtirmasligi uchun albatta iliq (35-37 daraja haroratda) boʻlishi kerak.
Birinchi qabul qilishda 2-3 dan 5-6 stakan suyuqlikni ichish kerak, soʻngra ikki barmoq bilan tilning ildizini qoʻzgʻatib, qayt qilishni chaqirish kerak. Yuvish jarayoni qayt massasida faqat toza suv boʻlmagunicha takrorlanadi.
Birinchi kun ovqatlanishdan saqlangan yaxshiroqdir, ikkinchi kuni esa bulyon, guruchli, sabzavotli shoʻrvalar kiritish va taomnomani asta-sekin kengaytirish mumkin.
Toʻliq tuzalib ketgunga qadar oshqozon shilliq qavatini qoʻzgʻatish xususiyatiga ega boʻlgan marinadlangan, achchiq, shoʻr va dudlangan mahsulotlarni isteʼmol qilishdan qochish kerak.
Bemorga qaynatilgan suv, achchiq qilib damlanmagan shirin choy, mevali morslar, kisel ichish tavsiya etiladi. Gazlangan ichimliklar mumkin emas.
Manba: “Shifo-info” kanali
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!