Qish inson tanasi uchun yilning eng og‘ir vaqti hisoblanadi. Kunning qisqarishi, havo haroratining pastligi sog‘liqqa salbiy taʼsir qiladi. Buning oldini olish uchun qishki menyuga bir nechta mahsulotlarni qo‘shish kerak.
Baliq. Baliq omega-3 yog‘ kislotalarining ajoyib manbai bo‘lib, ular organizm uchun juda foydali. Xususan, ular yurak-qon tomir va asab tizimini mustahkamlaydi. Yog‘ kislotalari ham kayfiyatga taʼsir qiladi. Pisburg universiteti (AQSH) olimlari tomonidan olib borilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, omega-3 yog‘ kislotalari yuqori bo‘lgan odamlarda depressiya alomatlari kamroq uchraydi. Ushbu moddalarning eng ko‘p miqdori losos, skumbriya, keta kabi baliqlarda mavjud.
Sho‘rvalar. Issiq, to‘yimli ovqat isteʼmol qilish, ayniqsa, qishning sovuq kunlarida odamlarning kayfiyatiga ijobiy taʼsir qiladi. Shuning uchun qishda siz sho‘rva kabi suyuq va oson hazm bo‘ladigan issiq taomlarni isteʼmol qilishingiz kerak. Sho‘rvalarda mavjud bo‘lgan sabzavotlar va o‘tlar kletchatka manbalari bo‘lib, ular boshqa ovqatlar bilan qizdirilganda mukammal so‘riladi. Va proteinning kerakli darajasini saqlab qolish uchun ovqatlanish mutaxassislari sho‘rvalarga tovuq qo‘shishni tavsiya qiladilar.
Ildiz sabzavotlari. Qishda ildiz sabzavotlarini, ayniqsa A vitaminini o‘z ichiga olgan sabzi isteʼmol qilish muhim ahamiyatga ega. Bundan tashqari, kartoshka, turp, sholg‘om, lavlagi kabi sabzavotlar ham juda foydali.
Ildizli sabzavotlarda uglevodlar ko‘p bo‘lib, qishning sovuq kunlarida boshqa sabzavotlarga qaraganda organizmga ko‘proq energiya beradi. Biroq, bu turdagi baʼzi sabzavotlar juda ko‘p kraxmalni o‘z ichiga oladi, shuning uchun ularning isteʼmolini nazorat qilish kerak.
Rezavorlar. Chernika, malina, qulupnay va boshqa rezavorlar kortizol sekretsiyasini kamaytirishga yordam beradi. Bu gormon buyrak usti bezlari tomonidan chiqariladi, bu esa stressli vaziyatlarda tanada noqulaylik va kuchlanishni boshdan kechirishga olib keladi. Qish mavsumida sovuq havo noqulaylik tug‘diradi. Shuning uchun, diyetologlar istalmagan stressni bartaraf etish uchun sumkangizda rezavor mevalarni saqlashni maslahat berishadi.Buzina rezavori ko‘p miqdorda sinkni o‘z ichiga oladi. Uning tarkibidagi boshqa foydali moddalar immunitetni mustahkamlovchi, antibakterial va antivirus xususiyatlarga ega.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!