Agar siz yuqori miqdorda kakao bo‘lgan sifatli qora shokolad sotib olsangiz, u juda to‘yimli. U yetarli miqdorda eriydigan tolani o‘z ichiga oladi va minerallar bilan to‘ldiriladi. 70-85% kakaoli 100 gramm qora shokolad 11 gramm tola, temir, magniy va ko‘p miqdorda kaliy, fosfor, sink va selenga ega.
Albatta, 100 gramm juda katta miqdor va siz har kuni iste’mol qilishingiz kerak bo‘lgan miqdor emas. Ushbu oziq moddalar, shuningdek, 600 kaloriya va o‘rtacha miqdorda shakar bilan birga keladi. Shu sababli, qora shokoladni me’yorida iste’mol qilish yaxshiroqdir.
Qon oqimini yaxshilaydi va qon bosimini pasaytiradi
Qora shokolad tarkibidagi flavanollar endoteliyni, arteriyalar qoplamini azot oksidi ishlab chiqarishni rag‘batlantirishi mumkin. Azot oksidi funksiyalaridan biri tomirlarga dam olish uchun signal yuborishdir, bu qon oqimiga qarshilikni pasaytiradi va shuning uchun qon bosimini pasaytiradi.
Yaxshi xolesterinni oshiradi va yomon xolesterinni oksidlanishdan himoya qiladi
Qora shokoladni iste’mol qilish yurak xastaligi uchun bir qator muhim xavf omillarini yaxshilashi mumkin. Tadqiqotlarning birida kakao kukuni erkaklarda oksidlangan yomon xolesterinni sezilarli darajada kamaytirishi aniqlandi. Bundan tashqari, yaxshi xolesterinni ko‘paytirdi.
Qora shokolad tarkibidagi flavanollar insulin qarshiligini ham kamaytirishi mumkin, bu yurak kasalligi va diabet kabi kasalliklar uchun yana bir keng tarqalgan xavf omilidir. Biroq, qora shokolad tarkibida shakar ham mavjud bo‘lib, u teskari ta’sir ko‘rsatishi mumkin.
470 nafar keksa erkaklar ishtirokida o‘tkazilgan tadqiqotda kakao 15 yil davomida yurak xastaligidan o‘lim xavfini 50 foizga kamaytirishi aniqlandi.
Boshqa bir tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, haftada ikki yoki undan ko‘p marta shokolad iste’mol qilish arteriyalarda ohaklangan blyashka paydo bo‘lish xavfini 32%ga kamaytiradi. Shokoladni kamroq iste’mol qilish hech qanday ta’sir ko‘rsatmaydi. Yana bir tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, haftasiga besh martadan ko‘proq qora shokolad iste’mol qilish yurak xastaligi xavfini 57% ga kamaytiradi.
Teringizni quyosh nurlaridan himoya qiladi
Qora shokolad tarkibidagi bioaktiv birikmalar ham teringiz uchun ajoyib bo‘lishi mumkin. Flavanollar quyosh ta’siridan himoya qiladi, qon oqimini yaxshilaydi va terining zichligi va namlanishini oshiradi.
Agar siz plyajda dam olishni rejalashtirmoqchi bo‘lsangiz, oldingi haftalar va oylarda qora shokolad iste’mol qilishni o‘ylab ko‘ring.
Miya faoliyatini yaxshilaydi
Qora shokolad miya faoliyatini ham yaxshilashi mumkin. Sog‘lom ko‘ngillilar ishtirokidagi bir tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, 5 kun davomida yuqori flavanolli kakao iste’mol qilish miyadagi qon oqimini yaxshilagan.
Qora shokolad iste’mol qilish miya faoliyatini yaxshilaydi, Altsgeymer va Parkinson kasalligi kabi neyrodegenerativ kasalliklarning oldini olishga yordam beradi. 2018 yilgi kichik tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, qora shokoladda mavjud bo‘lgan flavanollar neyrooplastiklikni kuchaytirishi mumkin, bu miyaning o‘zini qayta tashkil etish qobiliyatidir.
Albatta, bu siz har kuni ko‘p shokolad iste’mol qilishingiz kerak degani emas. Ehtimol, kechki ovqatdan so‘ng bir yoki ikki kvadrat tatib ko‘ring. Agar siz shokoladdagi kaloriyasiz kakaoning afzalliklarini istasangiz, qaymoq yoki shakarsiz issiq kakao tayyorlang.
Yallig‘lanishga qarshi ta’sir
Yallig‘lanish organizmning mikroblar va boshqa zararli moddalarga qarshi tabiiy immunitetining bir qismidir. Biroq, surunkali yallig‘lanish hujayralar va to‘qimalarga zarar yetkazishi mumkin va ba’zi sog‘liq sharoitlari, jumladan 2-toifa diabet, artrit va saratonning ayrim turlari xavfini oshirishi mumkin. Qora shokolad organizmdagi yallig‘lanishni kamaytirishga yordam beradigan yallig‘lanishga qarshi xususiyatlarga ega birikmalarni o‘z ichiga oladi.
2017-yilda "Frontiers in Immunology" jurnalida chop etilgan adabiyotlar shuni ko‘rsatadiki, shokolad iste’mol qilish ichak mikrobiomasiga ta’sir qilishi va yallig‘lanishga qarshi faollikni rag‘batlantirishi mumkin.
Mikrobioma xilma-xilligi
Qora shokoladni iste’mol qilish ichak mikrobiomasiga foydali bo‘lishi mumkin, bu esa hazm qilishga yordam beradi. 2022 yilda The Journal of Nutritional Biochemistry jurnalida chop etilgan Janubiy Koreyada o‘tkazilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, qora shokolad iste’mol qilish ichak mikrobiomasining xilma-xilligi bilan bog‘liq.
Qora shokolad tarkibida foydali antioksidantlar va minerallar mavjud bo‘lsa-da, u odatda shakar va yog‘larga boy, bu esa uni juda kaloriyali oziq-ovqatga aylantiradi. Shuning uchun odamlar juda ko‘p kaloriya, yog‘lar va shakarni iste’mol qilmaslik uchun qora shokolad iste’molini cheklashga harakat qilishlari kerak.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!