Euronews nashrining yozishicha, Kanadadagi Makgill universiteti, AQShdagi Berkli Kaliforniya universiteti va Janubiy Kaliforniya universiteti tadqiqotchilari Buyuk Britaniyaning Biobank ma’lumotlarini tahlil qilib, Ikkinchi jahon urushi davrida va undan keyin o‘tkazilgan qand miqdorini me’yorlashtirish amaliyotlari natijalarini o‘rganishgan. Ular urushdan oldin va keyin tug‘ilgan odamlarning sog‘lig‘i to‘g‘risidagi ma’lumotlarni taqqoslagan.
Science jurnalida chop etilgan tadqiqot natijalariga ko‘ra, homiladorlikdan keyingi dastlabki 1000 kun (deyarli uch yil) davomida shakar va shakarli mahsulotlarni kamroq iste’mol qilgan bolalarda qandli diabetning 2-turi rivojlanish xavfi o‘rtacha 35 foizga kamaygan. Erta bolalikda shakar iste’molini cheklash kasallik boshlanishini to‘rt yilga kechiktirgan. Gipertoniya xavfi esa 20 foizga kamayib, uning boshlanishi ikki yilga kechikkan. Tadqiqotchilarning aytishicha, ona qornidayoq (homiladorlik davrida) qand miqdorining cheklanishi himoya xususiyatlarining uchdan bir qismini ta’minlagan.
“Erta yoshda iste’mol qilingan shakar bu — yangi tamaki, biz unga nisbatan tegishli munosabatda bo‘lishimiz lozim. Oziq-ovqat ishlab chiqaruvchi kompaniyalardan bolalar ovqatlarining tarkibini o‘zgartirishni, foydali variantlar kiritishni, shuningdek, bolalarga mo‘ljallangan shirin mahsulotlar marketingini tartibga solishni talab qilishimiz kerak”, — dedi Kaliforniya universiteti iqtisodiyot professori va tadqiqot mualliflaridan biri Pol Gertler.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!