Qon kamayishi deganda qonning oʻzi emas, balki qizil qon tanachalari tarkibidagi gemoglabin oqsili kamayishi nazarda tutiladi. Demak, “qonni koʻpaytirish” emas, “qonda gemoglabinni koʻpaytirish” iborasi toʻgʻriroq boʻladi. Ovqatlanishga eʼtibor berib, temir moddasi isteʼmolini koʻpaytirish lozim.
Uy sharoitida:
– mol jigarini qaynatib, qaynatilgan sabzi va piyoz qoʻshib, blenderda maydalab, pashtet tayyorlash;
– qaynatilgan til kamqonlikni yaxshi davolaydi. 1 kunda kamiga 50 gramm isteʼmol qilgan maʼqul;
– yongʻoq, quritilgan mevalar, limon qiymalagichdan oʻtkaziladi va asal qoʻshiladi. Bir oshqoshiqdan kuniga 3 marta yeyiladi;
– naʼmatak mevalaridan tayyorlangan sharbat. Ovqatlanishdan oldin kuniga bir necha marta yarim stakandan ichiladi.
Anemiyada qahva va achchiq choy ichish tavsiya qilinmaydi. Chunki, bularning tarkibida organizmdan temir va kalsiyni yuvib chiqaradigan moddalar mavjud.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!