Mutaxassislar qandli diabet va oshqozon yarasi bilan bog‘liq bemorlar uchun qovun iste’mol qilish xavfli ekanligi haqida gapirishdi. Shuningdek, bolalar va kattalar qancha miqdorda qovun iste’mol qilishi mumkinligi ham aytib o‘tildi.
Qovun ham tarvuz kabi, fruktozani o‘z ichiga olgan juda ko‘p sharbatga ega. Qovun iste‘mol qilganda, qondagi shakar miqdori ko‘tariladi. Oshqozon yarasi bilan bog‘liq muammosi bor bemorlar tejamkor parhezga rioya qilishlari kerak. Bunda ko'plab oziq-ovqatlar, shu jumladan qovun ham dietadan chiqarib tashlanishi kerak.
Bu mahsulot hazm muammoasini keltirib chiqaradi. Shuning uchun uni boshqa ovqatlar bilan iste‘mol qilish mumkin emas. Qovun tezroq hazm bo'lishi uchun uni iste’mol qilishdan oldin va keyin kamida bir soat davomida boshqa ovqatlardan voz kechish tavsiya etiladi.
Dietologning fikricha, qondagi qand miqdori ko‘tarilmasligi uchun bolalar 200 grammdan, kattalar esa 400 grammdan ko‘p bo‘lmagan qovun iste’mol qilishlari kerak. Shuningdek, tish emalining shikastlanishini kamaytirish uchun qovunni toza suv bilan qabul qilish tavsiya etiladi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!