$
12933.16 UZS
-14.94
158.28 UZS
1.35
14719.23 UZS
23.14
27° Kechasi 16°

Salomatlik uchun xavfli mevalar haqida bilasizmi?

15:20 / 05.10.2022

Mevalar vitaminning koni bo‘lgani bilan ularning barchasini cheklanmagan miqdorda iste’mol qilib bo‘lmaydi. Ayrimlari shu qadar shirinki, qondagi qand miqdorini oshirib, organizmga zararli ta’sir ko‘rsatishi isbotlangan. Shuning uchun ham ikkinchi yoki uchinchi bananni yeyish uchun qo‘lga olganda bu bilan tanangizga xavf tug‘dirayotganingiz yodda tursin. Mevalardan, ayniqsa, ozish istagida yurganlar ehtiyot bo‘lishlari lozim. Chunki ular tarkibidagi asosiy modda – uglevodlar, chiroyli qomatning asosiy dushmanidir. 

Qaysi mevalarni iste’mol qilishda ehtiyot bo‘lgan ma’qul?

Eng shirin meva, bu – mango sanaladi. Uning 100 grammida 14 gramm shakar va 70 gramm kaloriya mavjud. Agar juda yegingiz kelayotgan bo‘lsa, ananas va kivi bilan aralashtirish mumkin.

100 gramm gilos tarkibida ham 17 gramm shakar bo‘ladi. Undan qandli diabetga chalinganlar uzoqroq yurishlari kerak. Bundan tashqari, gilos qorin dam bo‘lishiga ham olib keladi.

Banan tarkibida esa 16 gramm shakar mavjud. U boshdan-oyoq uglevodlardan tashkil topgan. Organizm uchun eng ko‘p foyda keltiradigani, yashilsifat banan hisoblanadi. Unda shakar kamroq, kletchatka esa ko‘proq bo‘ladi. Biroq bu turdagi bananni nordon bo‘lgani uchun hamma ham yeya olmaydi.

Kokos tarkibida esa 283 kaloriya jamlangan. Turgan-bitgani yog‘dan iborat meva. Garchi, kokos eng mazali desert sanalsa ham, u juda kaloriyali hisoblanadi. Agar desertni biror meva bilan bezamoqchi bo‘lsangiz, yaxshisi kivi va qorag‘atdan foydalaning. Ularning ko‘rinishi chiroyli, kaloriyasi esa deyarli yo‘q. 

Apelsinlar tarkibida esa shakar va kaloriya uncha ko‘p emas, biroq uning sharbati tish emalini yemirishi mumkin. Shuning uchun har doim ham yangi chiqarilgan apelsin sharbatini ichish tavsiya qilinmaydi. 

Klyukva sharbati esa buyragi og‘riydigan odamlarga shifo bo‘ladi. 100 gramm meva tarkibidagi 123 kaloriya mevaning to‘yimliligini yana ham oshiradi.

Agar siz ushbu mevalarni kam miqdorda yoki boshqa nordonroq mevalar bilan birga iste’mol qilsangiz, zarar qilmaydi. Klyukvaning esa sharbatidan ko‘ra, kompoti foydaliroqdir. Shuningdek, parhezshunoslar mevalarni o‘z pishadigan mavsumidan boshqa paytda iste’mol qilishni tavsiya qilmaydi. Chunki ularga aynib qolmasligi uchun maxsus vositalar yordamida ishlov beriladi. Shuning uchun meva va sabzavotlarni har doim o‘z mavsumida yegan yaxshiroq. Muzlatilgan mevalardan ham uzoqroq yurishga harakat qiling. Mavsumi o‘tib ketgan mangodan ko‘ra, oddiygina sabzi sharbati foydaliroqdir.


salomatlik


														
														Uyqu yetishmovchiligi – yashirin epidemiya

Uyqu yetishmovchiligi – yashirin epidemiya

Har kuni millionlab insonlar telefonga tikilgancha, tun yarmida ham uyg‘oq yurishmoqda. Kimdir ishdan charchagan, kimdir esa…
17:23 / 26.04.2025

														
														Gipertoniya: Bemorlar qanday tavsiyalarga amal qilishi kerak?

Gipertoniya: Bemorlar qanday tavsiyalarga amal qilishi kerak?

Gipertoniya – eng ko‘p uchraydigan yurak-qon tomir kasalliklaridan biri. Uni o‘z vaqtida davolamaslik infarkt, insult va yur…
16:30 / 15.01.2025

														
														“3,5 milliard odam og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklaridan aziyat chekmoqda” – JSST

“3,5 milliard odam og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklaridan aziyat chekmoqda” – JSST

Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti yangi hisobot berdi. Unga ko‘ra, og‘iz bo‘shlig‘i patologiyalari — yuqumli bo‘lmagan kasa…
12:56 / 30.11.2024

														
														Husnbuzarlarning chiqishiga sabab bo‘ladigan mahsulotlar

Husnbuzarlarning chiqishiga sabab bo‘ladigan mahsulotlar

Ko‘p qahva ichish stress uchun mas’ul bo‘lgan kortizol gormoni ishlab chiqarishni oshiradi. Shu sabab husnbuzar va dog‘larni…
15:57 / 23.11.2024

														
														JSST: Superbakteriyalar yiliga 1,3 million kishining hayotiga zomin bo‘lmoqda

JSST: Superbakteriyalar yiliga 1,3 million kishining hayotiga zomin bo‘lmoqda

Dunyoda infeksiyalarning antibiotiklarga chidamli turlari ko‘paymoqda. Bu esa insoniyat hayoti, salomatligi va epidemiologik…
10:42 / 20.11.2024

														
														Olimlar tomonidan saraton bo‘yicha salbiy taxminlar e’lon qilindi

Olimlar tomonidan saraton bo‘yicha salbiy taxminlar e’lon qilindi

Charlz Stert universiteti olimlari saraton bo‘yicha tadqiqot o‘tkazishdi va uning natijalari JAMA Network Open jurnalida cho…
11:57 / 08.11.2024

														
														Homiladorlikda shakar kam yeyilsa, bolada qandli diabetga chalinish xavfi kamayadi

Homiladorlikda shakar kam yeyilsa, bolada qandli diabetga chalinish xavfi kamayadi

Euronews nashrining yozishicha, Kanadadagi Makgill universiteti, AQShdagi Berkli Kaliforniya universiteti va Janubiy Kalifor…
11:30 / 06.11.2024

														
														Havo ifloslanishi bo‘yicha jahon antirekordi yangilandi

Havo ifloslanishi bo‘yicha jahon antirekordi yangilandi

Pokiston poytaxti havo ifloslanishi bo‘yicha antirekordni yangiladi.
10:13 / 04.11.2024

														
														Dunyoda tuberkulyozga chalinish holatlari ortdi

Dunyoda tuberkulyozga chalinish holatlari ortdi

Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti tuberkulyoz kasalligi bo‘yicha yangi hisobotni eʼlon qildi.
14:30 / 03.11.2024

														
														Varikoz nima sababdan paydo bo‘ladi?

Varikoz nima sababdan paydo bo‘ladi?

Varikoz kasalligi bu oyoqlar vena tomirlarining kengayishi bo‘lib, kechga borib oyoq shishishi yoki og‘irlik sezilishi bilan…
11:48 / 03.11.2024

Bu ham qiziq

29-aprel kuni qanday ob-havo kuzatiladi?

29-aprel kuni qanday ob-havo kuzatiladi?

Harorat kechasi 20-22 daraja, kunduzi 31-33 daraja bo‘ladi.
22:55 / 28.04.2025
Ko‘chmas mulk bozoridagi faollik ketma-ket ikkinchi oy pasaymoqda

Ko‘chmas mulk bozoridagi faollik ketma-ket ikkinchi oy pasaymoqda

2025-yil mart oyida O‘zbekistonda ko‘chmas mulk bilan bog‘liq bitimlar hajmi 8,8 foizga kamayib, 20,4 mingni tashkil etdi. B…
21:14 / 29.04.2025
O‘zbekistonda chet ellik talabalar soni 12,5 mingga yetdi

O‘zbekistonda chet ellik talabalar soni 12,5 mingga yetdi

So‘nggi 10 yil ichida O‘zbekistonda chet ellik talabalar soni qariyb 18 barobar ko‘paydi.
19:19 / 28.04.2025
30-aprel kuni qanday ob-havo kuzatiladi?

30-aprel kuni qanday ob-havo kuzatiladi?

Harorat kechasi 14-16 daraja, kunduzi 26-28 daraja bo‘ladi.
21:49 / 29.04.2025
Namanganda “dom” yonib ketdi

Namanganda “dom” yonib ketdi

2025-yil 29-aprel kuni soat 10:36 da Namangan shahar “Obihayot” MFY B.Mashrab ko‘chasida joylashgan ko‘p qavatli uyda yong‘i…
16:12 / 29.04.2025
Rim Papasining dafn marosimida O‘zbekiston rasmiylari ham ishtirok etdi

Rim Papasining dafn marosimida O‘zbekiston rasmiylari ham ishtirok etdi

Marosimda ko‘plab mamlakatlar rahbarlari, Qirollik oilalari a’zolari va muhim diniy arboblar ishtirok etishdi.
19:35 / 28.04.2025
Rossiyada vaqtincha mehnat faoliyatini olib borayotgan o‘zbekistonliklar uchun muhim xabar

Rossiyada vaqtincha mehnat faoliyatini olib borayotgan o‘zbekistonliklar uchun muhim xabar

Shuningdek, Migratsiya agentligi fuqarolardan legalizatsiyaga doir savollar bilan @huquqiy_yordam_uzbot’ga murojaat qilishla…
10:07 / 29.04.2025
Farg‘ona tumanida aksiz markasiz tamaki mahsulotlari to‘xtatib qolindi

Farg‘ona tumanida aksiz markasiz tamaki mahsulotlari to‘xtatib qolindi

Mazkur holat yuzasidan Jinoyat kodeksining 25, 186-1-moddasi (etil spirti, alkogolli mahsulot va tamaki mahsulotini qonunga …
18:31 / 29.04.2025
YeChL.  “Arsenal” o‘z uyida PSJni qabul qiladi

YeChL. “Arsenal” o‘z uyida PSJni qabul qiladi

Bugun, 29-aprel kuni 2024/25-yilgi mavsum Yevropa Chempionlar ligasi yarim finalining ilk bahsi Londonda start oladi.
15:27 / 29.04.2025
Ukraina sudi sobiq prezidentni 15 yillik qamoq jazosiga hukm qildi

Ukraina sudi sobiq prezidentni 15 yillik qamoq jazosiga hukm qildi

Viktor Yanukovich hozirda Rossiya hududida yashaydi.
16:46 / 28.04.2025

O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!

O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!