Vanderbilt universiteti tibbiyot markazi tadqiqotchilari tuz iste’molini kuniga bir choy qoshiqqa kamaytirish qon bosimini yaxshigina tushira olishini aniqladilar. Natijalar Amerika yurak assotsiatsiyasi (AHA) konferensiyasida taqdim etildi.
Olimlar yuqori qon bosimi bo‘lgan yuz nafar ishtirokchini jalb qilib, ba’zilarini kam tuzli diyetaga (kuniga 1,3 gramm), boshqalarini esa yuqori tuzli diyetaga (kuniga 5 gramm) o‘tkazdilar. Bir hafta davomida tuz iste’molini kamaytirganlar qon bosimi borasida ijobiy natijaga erishdilar.
Ortiqcha miqdorda tuz qon bosimining oshishiga, arterial gipertenziyaning rivojlanishiga yordam beradi va natijada yurak-qon tomir kasalliklari va yurak-qon tomir kasalliklari, yurak yetishmovchiligi, miokard infarkti va insult kabi baxtsiz hodisalar xavfini oshiradi.
Tuz organizmga suvni ushlab turishda yordam beradi. Ya’ni, tuz iste’molini kamaytirish qondagi suv miqdorini ham kamaytiradi va qon tomirlari devorlariga kamroq bosim berilishiga olib keladi, bu esa qon bosimini pasaytiradi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!