Qabziyatning oldini olish yoki yengillashtirish uchun iste’mol qilishingiz mumkin bo‘lgan ko‘plab oziq-ovqatlar mavjud bo‘lgani kabi ich qotishini keltirib chiqaradigan mahsulotlar ham mavjud.
1. Banan
Qabziyatning oldini olish kerak bo‘lgan ovqatlar haqida gap ketganda, banan jumboqli masaladir. Sababi pishgan banan ich qotishidan xalos bo‘lishga yordam bersa, pishmagan banan ich qotishiga olib kelishi mumkin. Chunki pishmagan bananda ko‘p kraxmal bor va bu organizm uchun “og‘irlik” qilishi mumkin.
2. Saqich chaynash
Agar saqichni yutib yuborsangiz, uni hazm qilish uchun yetti yil kerak bo‘ladi, degan gap afsona, xolos. Biroq agar siz qisqa vaqt ichida ko‘plab saqich bo‘laklarini yutib yuborsangiz, bu ovqat hazm qilish traktini to‘sib qo‘yadigan massa hosil qilishi haqiqatdir. Bu ovqat hazm qilish “blokirovka”si ich qotishiga olib kelishi mumkin. 5 yoshgacha bo‘lgan bolalar umuman saqich chaynamasliklari kerak.
3. Kofein
Kofein – bu diareyaga olib kelishi mumkin bo‘lgan stimulyator. Agar odam suvsizlansa, qahva, qora choy, kola va shokolad tarkibidagi kofein ich qotishini yanada kuchaytiradi.
4. Oqsil
Gluten bug‘doy, javdar va arpada mavjud bo‘lgan oqsildir. Gluten hammada qabziyatga olib kelmaydi, lekin unga sezgirligi yoki allergiyasi bo‘lgan ba’zi odamlar uchun muammoli bo‘lishi mumkin. Hazm qila olmaslik bilan bog‘liq muammosi bor odamlar glutenni o‘z ichiga olgan barcha mahsulotlardan voz kechishlari kerak.
5. Oq guruch
Oq guruch va jigarrang guruch o‘rtasida katta farq bor. Oq guruch ich qotishiga olib kelishi mumkin, chunki undan qobiq, kepak va mikroblar olib tashlangan.
Jigarrang guruch ich qotishidan xalos bo‘lishga yordam beradi, chunki qobig‘i, kepagi va mikroblari olib tashlanmagan. Jigarrang guruch barcha donning yaxshi manbai bo‘lib, 1 stakanda taxminan 3,5 g tola va 5 gramm protein mavjud.
6. Xurmo
Shirin xurmolar odatda yaxshi, lekin taxir xurmolarda ko‘p miqdorda taninlar mavjud bo‘lib, ular ichak orqali oziq-ovqat harakatini sekinlashtiradi va diareyani kuchaytiradi. Agar siz xurmo iste’mol qilishni xohlasangiz, shirin turini tanlang.
7. Qizil go‘sht
Qizil go‘shtdan voz kechish uchun juda ko‘p sabablar bor. Qizil go‘sht bir necha sabablarga ko‘ra ich qotishiga olib kelishi mumkin:
Yog‘ miqdori yuqori, shuning uchun ovqat hazm qilish trakti uni qayta ishlash uchun ko‘proq vaqt talab etadi;
Oshqozon hazm qilish qiyin bo‘lishi mumkin bo‘lgan qattiq protein tolalariga ega;
Temirga boy.
8. Oq non
To‘liq donli non ich qotishidan xalos bo‘lishga yordam berishi mumkin bo‘lsa-da, oq non uni keltirib chiqarishi mumkin. Bu oq un ko‘p bo‘lgan boshqa mahsulotlar, jumladan, shirinliklarga ham tegishli. Chunki to‘liq donlardan farqli o‘laroq, oq un tarkibida tola yo‘q.
9. Spirtli ichimliklar
Kofein singari, alkogol ham ich qotishiga hissa qo‘shishi mumkin. Masalan, spirtli ichimliklar suvsizlantiradi va ovqat hazm qilishni sekinlashtirib, ichakni bezovta qilishi mumkin.
10. Shokolad
Shokolad, ayniqsa, yallig‘langan ichak sindromi bilan og‘rigan odamlar uchun tavsiya qilinmaydi. Shokoladdagi ko‘p miqdordagi yog‘ ovqat hazm qilish jarayonini sekinlashtirishi mumkin. Bu mushaklarning qisqarishi va shu tariqa ichak orqali oziq-ovqatning harakatlanishini sekinlashtirish orqali sodir bo‘ladi. Bir tadqiqotda Germaniyadagi tadqiqotchilar diareya bilan og‘rigan odamlardan buni keltirib chiqargan oziq-ovqatlar haqida so‘rashdi. Shunda shokolad eng ko‘p tilga olingan.
11. Ba’zi qo‘shimchalar
Ko‘p odamlar temir va kalsiy preparatlarini qabul qilishadi, chunki ular sog‘lom bo‘lishga harakat qilishadi, ammo xuddi shu qo‘shimchalar ich qotishining sababi bo‘lishi mumkin. Ideal holda, sog‘lom, muvozanatli ovqatlanish insonga zarur bo‘lgan barcha oziq moddalarni ta’minlashi kerak.
Agar sizning shifokoringiz ushbu qo‘shimchalarni qabul qilishni tavsiya qilsa (masalan, anemiya bilan og‘rigan odamlar temirga muhtoj va suyak mo‘rtlashishi xavfi ostida bo‘lgan ayollar kalsiyga muhtoj bo‘lishi mumkin), ich qotishining oldini olish uchun diyetangizga qo‘shimcha tolali ovqatlar qo‘shishni unutmang.
12. Sut mahsulotlari
Ko‘p miqdorda iste’mol qilingan sut, pishloq, yogurt va muzqaymoq kabi sut mahsulotlari qabziyatga olib kelishi mumkin. Bu sut mahsulotining o‘zi yoki narsalarning kombinatsiyasi tufayli bo‘lishi mumkin.
Eronlik olimlar 1 yoshdan 13 yoshgacha bo‘lgan bolalar ishtirokidagi bir tadqiqotda sut mahsulotlari ularning ich qotishiga sabab bo‘lishi mumkinligini aniqladi. Sigir suti va sut mahsulotlarini diyetasidan chiqarib tashlagan deyarli barcha bolalarda (80 foiz) ichak bilan bog‘liq muammolar kelib chiqmagan.
13. Fast-fud
Gamburger va tez tayyor bo‘ladigan ovqatlarning barchasi kam tolali va juda yog‘li hisoblanadi. Kartoshka chipslari mazali, ammo ularda ham yog‘ ko‘p (yog‘li ovqatlar hazm qilishni sekinlashtirishi mumkin), kam tolaga ega va deyarli ozuqa moddalari yo‘q.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!