Inson salomatligiga zarar keltirmasligi uchun un mahsulotlarni qanday iste’mol qilish kerak?
Zararli un nima?
Keling, hayratlanarli faktlardan boshlaylik. Undan non, pechenye kabi ko‘p iste’mol qiladigan mahsulotlar tayyorlanadi. Ajoyib, to‘g‘rimi? Qayta ishlash jarayonida kepak va bug‘doy urug‘i olib tashlanadi.
Qayta ishlash qanchalik kuchli va un oq rangda bo‘lsa, unda kamroq foydali tolalar va vitaminlar qolgan bo‘ladi. Ehtiyotkorlik bilan tayyorlangan bu unlar kaloriyali bo‘lishi mumkin, qon shakarini oshiradi va yurak kasalliklari bilan birga 2-toifa diabet xavfini ko‘paytiradi.
Zararni qanday kamaytirish mumkin?
Agar siz chindan ham un mahsulotlari iste’mol qilish va semirib ketmaslikni istasangiz, unda ko‘proq tola, oqsil hamda vitaminlarga ega bo‘lgan boshqa yeguliklarga murojaat qilganingiz ma’qul:
Masalan bodom, bug‘doy, makkajo‘xori, kokos, jo‘xori uni, javdar, va hatto grechka.
Qayd etilishicha, jigarrang guruch uni odatda yurak-qon tomir kasalliklari, semizlik, 2-toifa diabet rivojlanish xavfini kamaytiradi va ovqat hazm qilishni yaxshilaydi. U magniy, selen, B6 vitamini va fosforga boy. Bunday undan tayyorlangan yumshoq bulochkalar unchalik shirin va havodor bo‘lmaydi, lekin ular sog‘lik uchun foydali.
JSST kuniga 400 gramm sabzavot va mevalar iste’mol qilishni tavsiya qiladi – bu sog‘lik uchun barcha mumkin bo‘lgan xavflarni kamaytiradi.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!