Malina xoh yangi, xoh muzlatilgan bo‘lsin, butun yil davomida biz uchun yoqimlidir. Bu ajoyib meva shunchaki mazali emas; u kuchli ozuqaviy qiymatga ega, bu malinani mahsulotlar qatorida eng sog‘lom tanlovlardan biriga aylantiradi. Maqolamizda malinaning sog‘liq uchun 7 ta foydasi, shuningdek, yangi va muzlatilgan variantlarni ovqat va gazaklarga kiritishning oddiy usullari haqida gaplashamiz.
Malinada juda ko‘p oziq moddalar mavjud
Bir chashka malina immunitet va teri salomatligini qo‘llab-quvvatlaydigan va kollagen ishlab chiqarishga yordam beradigan K vitamini uchun minimal kunlik maqsadning 50 foizdan ortig‘ini ta’minlaydi. Malinada marganes va K vitamini ham mavjud bo‘lib, ikkalasi ham suyak sog‘lig‘ida rol o‘ynaydi. Shu bilan birgalikda, malina inson organizmini oz miqdorda E vitamini, B vitaminlari, magniy, mis, temir va kaliy bilan ta’minlaydi.
Malinada shakar kam
Malina, shuningdek, shakar miqdori eng past bo‘lgan mevalardan biri bo‘lib, bir stakan malinada atigi 5 gramm, bitta olmada taxminan 20 gramm shakar bor. Bu umumiy shakar iste’molini minimallashtirishni xohlaydigan har bir kishi uchun ajoyib tanlovdir.
Malina qarishga qarshi antioksidantlarga boy
Malina antioksidantga boy quvvat manbaidir. Ushbu salomatlikni himoya qiluvchi birikmalar yurak xastaliklari, saraton, diabet va semirishning kamayishi bilan bog‘liq. Malinadagi antioksidantlar erta qarishning ma’lum qo‘zg‘atuvchisi bo‘lgan yallig‘lanishni kamaytirishga yordam beradi. Malinadagi tabiiy himoya moddalari, shuningdek, artrit og‘rig‘ini qo‘zg‘atadigan fermentlarni “bloklash” va DNKni yaxshiroq tiklash bilan bog‘liq.
Malina sizni saraton kasalligidan himoya qilishi mumkin
Malinadagi antioksidantlar va yallig‘lanishga qarshi birikmalar saraton hujayralarining ko‘payishini kamaytirish orqali saratondan himoya qilish vazifasini bajaradi. Biroq, tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, malinadagi fitonutriyentlar, masalan, ellagitanninlar, saraton hujayralarini o‘ldirishga yordam beradi.
Malinada tolalar ko‘p
Bir chashka malina 8 gramm ozuqa tolasini to‘playdi, bu kunlik minimal maqsadning uchdan bir qismidir. Bu yuqori tolali tarkib, shuningdek, malinaning uglevod miqdorini har bir stakan uchun taxminan 7 grammgacha kamaytiradi (chunki bizning tanamiz tolani hazm qilish va so‘rish qobiliyatiga ega emas). Bu tola ham to‘yinganlikka hissa qo‘shadi, ham yaxshi ovqat hazm qilish tizimini qo‘llab-quvvatlaydi. Malina tolasi foydali ichak bakteriyalarining rivojlanishiga yordam beradi, kuchli immunitet va ijobiy kayfiyatni ta’minlaydi.
Malina diabetning oldini olishga yordam beradi
Illinoys Texnologiya Institutining tadqiqoti tasodifiy ravishda 20 yoshdan 60 yoshgacha bo‘lgan 32 nafar kishini uch xil nonushtaga tayinladi. Har bir taom kaloriya va makroyelementlarda o‘xshash edi, lekin ularda turli porsiyaga ega muzlatilgan qizil malina bor edi: bir taomda malina yo‘q edi, ikkinchisida bir stakan, uchinchisida esa ikki stakan malina bor edi.
Tadqiqotchilar diabetga chalinish xavfi bo‘lganlar uchun ko‘proq malina iste’mol qilish qon shakar darajasini boshqarish uchun zarur bo‘lgan insulin miqdorini kamaytirishini aniqladilar. Darhaqiqat, ikki stakan qizil malina iste’mol qilganlarda, umuman malina iste’mol qilmaganlarga qaraganda, qondagi shakar miqdori past edi.
Malina miyangizni va xotirangizni charxlaydi
Malina oksidlovchi stressga qarshi turishga yordam beradi. Oksidlanish stressi Altsgeymer va Parkinson kabi kasalliklarning qo‘zg‘atuvchi omili bo‘lganligi sababli, malina miyani qo‘llab-quvvatlaydigan eng yaxshi oziq-ovqat hisoblanadi. Rezavorlar tarkibidagi flavonoidlar xotira va kayfiyatni yaxshilashga, shuningdek, miya disfunksiyasi bilan bog‘liq bo‘lgan toksik oqsillarni tozalash orqali miyaga yordam beradi.
Ovqatga malina qanday qo‘shiladi?
Malina ko‘plab taom uchun chiroyli va mazali qo‘shimcha bo‘lib, shirin va sho‘r ovqatlarda yaxshi samara beradi. Ularni jo‘xori uni yoki bog‘ salatlari, donli ovqatlar va shirinliklarga qo‘shib iste’mol qilish kerak. Bananli pankeyk(pankake)dan tortib qovurilgan baliq yoki pechda pishirilgan sabzavotlargacha bo‘lgan har qanday taom uchun rangli sous qilish uchun malinani ozgina maydalash kifoya. Muzlatilgan malinani blindirda aylantiring yoki eritib oling va xuddi yangi kabi foydalaning.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!