Nevada-Reno universiteti tadqiqotchilari jamoasi qahva tolasidan biodizel sifatida foydalanish mumkinligini aniqladi va yaqin kelajakda avtomobilingizdagi tutun yangi kappuchino hidiga o‘xshab qolishi mumkin. Ammo ertalab ko‘pchiligimizni oziqlantiradigan birinchi finjon qahva kuningizni boshlashning eng yaxshi usuli bo‘lmasligi mumkin. Darhaqiqat, shifokorlar bir finjon qahva ichish uchun eng yaxshi vaqt 9:30 dan 11:30 gacha deb hisoblashadi.
Ko‘pincha biz qahvani intiqlik bilan kutamiz, lekin agar siz uni och qoringa ichsangiz, uning tanangizga ta’siri aks ta’sirlarga ega bo‘lishi mumkin.
1. Och qoringa ichilgan qahva sizni uyquchan qiladi.
Ko‘pchiligimiz uchun qahva uyg‘onishimizga yordam beradigan ichimlikdir, lekin yotoqdan turishingiz bilan uni ichish aksincha ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Kofein stress gormonlarini ikki baravar oshiradi va uyqu bilan bog‘liq muammolarga olib kelishi mumkin, bu esa charchoqqa olib keladi. Agar kuningizni shakar qo‘shilgan bir finjon kappuchino bilan boshlasangiz, qisqa vaqtdan keyin yana uxlab qolishingiz mumkin. Buning sababi shundaki, bizning tanamiz shakarni qoplash uchun insulin ishlab chiqaradi, bu esa qondagi glyukoza miqdorini pasayishiga olib keladi, bu esa energiya yetishmasligi va tashvishga olib keladi.
2. Sizning tanangiz muhim minerallarni tezroq yo‘qotishi mumkin.
Erta tongda qahvaning muntazam dozasi ko‘plab muhim vitaminlar va minerallarning yo‘qolishiga olib kelishi mumkin. Bu bizning asab tizimimiz uchun muhim bo‘lgan temir, magniy va B vitaminlarining so‘rilishini buzishi mumkin. Haddan tashqari kofein ham suyaklardan kaltsiyni olib tashlashi mumkin, bu ularni zaif va mo‘rt qiladi.
3. Qahva oshqozonni bezovta qilishi mumkin.
Sevimli ichimligingiz ertalab uyg‘onishingizga yordam berishi bilan birga, sizni hojatxonaga tez-tez tashrif buyurishga undashi mumkin. Qahva bizning asab tizimimizni faollashtiradi, bu esa o‘z navbatida yo‘g‘on ichakka ta’sir qiladi va diareyaga olib kelishi mumkin. Ko‘pchilik ertalabki piyola qahvasiga sut yoki qaymoq qo‘shishni ham yaxshi ko‘radi va ko‘pchiligimiz laktoza hazm qilishda qiynalayotganimiz sababli, bu ham oshqozonda noqulaylik tug‘dirishi mumkin.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!