Muzqaymoq tarixi 5 ming yil oldingi davrlarga borib taqaladi. Mil. avv. 3000-yillikda Xitoyda badavlat xonadonlarda dasturxonga qor yoki muz aralashtirilgan meva sharbati tortilgan. Uni tayyorlash va saqlash retsepti qat’iy sir tutilgan.
Aleksandr Makedonskiy davrida ham “Qorga qorilgan meva” iste’mol qilishgan. Tog‘larga qor uchun uni eritmay yetkazib keladigan va maxsus shug‘ullangan chopqir qullar yuborilgan. Rivoyatlarga ko‘ra, 1295-yilda Marko Polo sharqqa qilgan sayohatidan muzqaymoq tayyorlash retseptini olib kelgan. O‘shandan boshlab bu salqin shirinlik aslzodalar dasturxoni doimiy ko‘rkiga aylangan.
1843-yilda ingliz xonimi Nensi Jonson muzqaymoq tayyorlaydigan qurilma ixtiro qilib patent olgan. Ammo yangi uskunani ishlab chiqarish uchun puli yetmagan. Patentni amerikalik Jeskob Fasselga sotishga majbur bo‘lgan. Fassel 1851-yilda Baltimorda birinchi muzqaymoq ishlab chiqaruvchi zavod qurgan. O‘shandan buyon muzqaymoq butun dunyoga tarqaldi va hanuzgacha takomillashib bormoqda.
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!
O‘zbekiston va jahonda ro‘y berayotgan eng so‘nggi voqea-hodisalar, sport, shou-biznes, madaniyat, informatsion texnologiyalar va ilm-fan yangiliklaridan doimo xabardor bo‘ling!